Gad vide om der er en TR-uniform, som jeg skal have på?
Tillidsrepræsentanterne for lærerne på Odense Kommunes skoler vælges normalt for to ad gangen. Det betyder, at der jævnligt skiftes TR på de enkelte skoler. Siden sidste forår er der kommet 11 nye tillidsrepræsentanter i Odense Lærerforening! Altså sådan ca. en lille tredjedel af den samlede mængde TR blandt lærere, børnehaveklasseledere, UUO og PPR-ansatte m.fl.
af Liana Juhl & Peter Nielsen
I år fejrede DLF 150-års jubilæum. Dvs. de ny tillidsfolk skulle ’springe på’ 150-års historie, tradition og en hel del ”plejer” samt centrale og lokale aftaler, lovgivning og kongresbeslutninger. Dertil skal lægges, at tillidsrepræsentanten har fået en mere central rolle lokalt i den seneste arbejdstidsaftale, A20.
Hvordan formidler man så historien om at være ny TR i et ældgammelt og traditionsbundet system? Vi fandt et par stykker, der fik opgaven: ”Sæt stopuret i gang - og skriv dine første tanker, indtryk - ja, hvad som helst, om din første tid som TR. Opgaven er løst, når du har skrevet i 5 minutter.”
Det kom der flere gode citater ud af:
”Da jeg blev valgt som TR, var jeg på ingen måde klar over, hvad opgaven egentlig gik ud på. På det første TR-møde i kredsen blev jeg præsenteret for vores formand, som virkede meget “street” - hun stod i shorts, t-shirt og hættetrøje med Odense Lærerforenings logo på. Jeg kan huske at jeg nåede at tænke “Gad vide om der er en TR-uniform, som jeg skal have på.”
”Selvom jeg nu er ved at have været lærer i 24 år, er det første gang, at jeg besidder tillidsmands-hvervet. Det var med lige dele taknemmelighed og ærefrygt, da mine kollegaer valgte mig som deres ny TR.”
”Vi hørte om skoleplanen - den havde jeg aldrig hørt om -, opgaveoversigter som alle blev lavet helt forskelligt og i et udueligt system, kvartalsvis tidsoversigter/opgørelser som aldrig blev lavet alligevel af ledelsen og alt muligt andet. Jeg undrede mig over, hvorfor der var en stemning af frustration allerede ved skoleårets start.”
”Jeg har fra start af været opmærksom på, at jeg ville være TR på min måde … Jeg har også været opmærksom på, at jeg repræsenterer mine kollegaer, og når jeg sidder i MED eller andre fora med ledelse, er det ikke min egen holdning, men mit bagland jeg taler på vegne af.”
”Jeg forsøger at lave mit TR-arbejde på bedste vis. Jeg glæder mig til at få uddannelsen, så jeg ikke føler mig lige så meget på gyngende grund ved alle de nye ting jeg er med til - som skoleplan, bisidder osv.”
”Løntjek og opgaveoversigter blev for mig to kæmpe øjenåbnere for hvad en TR også skal kunne - og her blev rådet fra TR-uddannelsen “RING TIL KREDSEN” brugt meget flittigt.”
”TR-uddannelsen gav mig skub efter skub mere mod på min opgave som TR og mere indsigt i, hvem jeg så gerne vil være som TR. Det spørgsmål havde jeg overhovedet ikke tænkt over, mine overvejelse havde primært ligget i behov for en ny tilgang.”
”Jeg synes det er et superspændende stykke arbejde, hvor man kommer lidt mere ind under ”motorhjelmen” i samarbejdet med ledelsen, kollegaer og lærerforeningen.”
Som ny TR er der meget at forholde sig til og meget at fordøje - så pas godt på din lokale TR.

Fra venstre: Signe Linå Sørensen, ny TR på Søhusskolen, og Shila Wagnholt Bach Bentsen, nyere TR på Lumby efter et TR-møde i Lærernes Hus i Klaregade.

Martin Dyrgaard Tholstrup, ny TR på Agedrup Skole. Her 'fanget' ved Odense Lærerforenings stand ved 1. maj arrangementet i Kongens Have.