Odense Lærerforening - en del af Danmarks Lærerforening

Vi taler altid folkeskolen op

Vi Taler Folkeskolen Op
Debat
23. juni 2025

Politikerne i Odense Kommune har i tidens løb set i retning af Salamanca, Ontario, New Zealand, Finland og senest i Lillahammer for at samle inspiration fra den nære og fjerne klodekundskab bl.a. om arbejdet med inklusion.

af Jan Andersen

 

Forvaltningsudvalget i Børn- og Ungeforvaltningen holder hvert år møde med politikerne i Børn og Ungeudvalget. I år var temaerne Junierklæringen og Stærke Børnefællesskaber på et bagtæppe af markante børn, brugere og borgere. Liana Juhl Thomsen og Jan Andersen bød ind med deres stemmer, og det gjorde alle andre medarbejdermedlemmer i forvaltningsudvalget også. 

Der er store udfordringer i forhold til, hvordan elever med og uden særlige behov får udbytte af undervisningen i klasserne. Og hvad er den rigtige sammensætningen af elever i det, der kaldes mellemformer? En hybrid mellem almen- og specialundervisning. 

Det giver ejerskab at blive taget med på råd. Det giver også god mening for chefer, direktør og politikere. Liana og Jan lagde kortene på bordet. Helt bogstaveligt havde vi lamineret en hel del dialogkort med spørgsmål. 

Der er fuldt fokus på læsning i indskolingen og i særdeleshed på at løfte de 10 % mest udfordrede elever. Undervisning i læsning er en opgave for lærerne. Det er en opgave for børnehaveklasselederne. Der er derudover behov for to-lærerordninger på skolerne. Der er gode erfaringer i Odense. Et godt kort for folkeskolen. 

Der kommer en akutskole i Odense, hvor opholdet for eleven bliver 15 dage. Men hjemskolen har en egenbetaling på 50.000 kr. pr elev. Det kan man kalde for en akuttold. Men inden da skal alt andet være afprøvet i børnefællesskabet før skolen kan vurdere, om der er råd til tolden. 
Var alle de penge ikke brugt bedre i forebyggende investeringer i folkeskolen? Lange ventetider eller utålmodighed hos forældrene giver risiko for fravalg af folkeskolen. 

Der skal bygges kapacitet op til folkeskolen, så der er realisme i gode stærke børnefælleskaber. Det er et klart budskab. 
Det kræver et mentalt overskud og et trygt psykisk arbejdsmiljø at arbejde med inklusion. Det medbragte laminerede kort om arbejdsmiljøets betydning udløste anerkendende nik hele vejen rundt fra direktøren, cheferne og politikerne. 

Vi taler altid folkeskolen op. Uanset hvilken sammenhæng, vi kommer i. Det gør vi, når vi peger på, hvad der skal til. Kortene ligger på politikernes bord.

Jan, Liana, Crawley

Fra venstre: Jan Andersen, Liana Juhl Thomsen og Susanne Crawley