Sygefravær
Hvilke regler gælder i forbindelse med eget sygefravær og ved børns sygdom?
Du får fuld løn under egen sygdom
Bliver du syg, skal du sygemelde dig til arbejdspladsen inden arbejdets påbegyndelse på din 1. sygedag. Der vil normalt være retningslinjer på den enkelte arbejdsplads om, hvornår på dagen og til hvem du skal sygemelde dig.
Hvis du er sygemeldt i længere tid, kan du få behov for individuel rådgivning til at overskue din situation og drøfte de forskellige muligheder, der findes for at hjælpe dig tilbage til dit arbejde.
Sygdom der opstår før din ferie begynder
Bliver du syg før feriens begyndelse, og er du stadigvæk sygemeldt, når ferien begynder, er du berettiget til at få erstatningsferie.
For at man kan få erstatningsferie fra første sygedag, skal din sygemelding være sket til arbejdspladsen senest ved normal arbejdstids begyndelse på den første feriedag i ferieperioden.
Sygdom der opstår i din ferie
Hvis du bliver syg i ferien, skal du sygemelde dig den første sygedag, så vidt muligt senest ved normal arbejdstids begyndelse, hvis du skal have mulighed for at få erstatningsferie.
Retten til erstatningsferie indtræder 5 dage fra sygemeldingsdagen (karensperiode).
Hvis der ikke er nogen på kontoret pga. ferie, og skolen ikke har udmeldt andet, kan du sygemelde dig med en mail til din leder.
Kontakt din læge på første sygedag, så du kan får en lægeerklæring fra første sygedag, hvis din leder kræver det. Du skal selv betale for lægeerklæringen.
For sommerferien er den kollektive ferieperiode: onsdag den 2. juli til og med tirsdag den 29. juli 2025 (20 dage).
Har du brug for hjælp?
Du er velkommen til at kontakte os og få en samtale med en af vore konsulenter. Vi kan også bistå dig ved kontakten til bopælskommunen og arbejdspladsen.